Zonvakantie of citytrip: in Split heb je beide!

Je wilt er in de meivakantie even tussenuit. Maar je hebt maar een weekje vakantie. Jij wilt graag van de mogelijkheid gebruik maken om dan ook de hele week de zon op te zoeken. Maar je partner wil toch liever een citytrip doen. Hoe los je dit op? Maak een compromis door naar Split te reizen!

Split is de grootste stad van Dalmatië, Kroatië. Wanneer je hier eind april komt, is het er al warm en schijnt vaak de zon. Toch is het er niet bloedheet, dat je niet de hele dag alleen maar aan het strand moet liggen. Dit is wel mogelijk, het water is er alleen nog redelijk fris dus de kou kleumers kunnen op hun handdoek blijven liggen. In de meivakantie heeft Split de perfecte balans tussen genieten van de zon op het strand en de stad ontdekken.

De oude binnenstad van Split
Split heeft een Romeins verleden en dat is goed zichtbaar in de oude binnenstad. Midden in de stad staan nog perfecte Romeinse muren overeind. Het Romeinse paleis werd en wordt nog steeds gezien als het hart van de stad. In split is dus een mix te zien van Romeinse bouwwerken en Middeleeuwse architectuur te zien. Onder andere het Paleis van Diocletianus en de Kathedraal van Sint-Domnius zijn te vinden in het centrum van Split. Loop je voorbij het paleis, dan loop je de markt op. Hier kun je vers fruit verkrijgen of lekker een kop koffie drinken en van de omgeving genieten.

Strand en boulevard
Loop je bij de Sint-Domnius kathedraal onder de muur door, kom je uit op de boulevard van Split. Hier kun je lekker eten of genieten van cocktails en ijs. Er zijn mooie bomen en bloemen geplant met bankjes er omheen. Hier kun je lekker zitten en mensen kijken. Vaak is er in de vakantieperiodes ook iets te doen op de boulevard. In de meivakantie is er een dag waar de locals gaan zingen en dansen. Zeker een kijkje nemen als je Split in die periode bezoekt! Split heeft ook stranden. Deze zijn wel op loopafstand, maar liggen niet direct aan de boulevard. Je moet er wel een klein stukje voor om de stad lopen. Ook een aanrader is om Hvar te bezoeken. Dit is een beetje het Saint-Tropez van Kroatie. Het heeft een enorm mooie boulevard en ook de binnenstad is leuk om even doorheen te lopen. Om de hoek van de boulevard ligt een mooi klein strandje. Hier is het in april en mei ook echt nog niet druk. Vanuit Split kun je met de boot naar Hvar. Hiervoor kun je retourtickets kopen.

Andere activiteiten en bezienswaardigheden
Je kunt vanuit Split met de bus het Krka National Park bezoeken. Het kan slim zijn om dit te bezoeken op een warmere dag. Hier vind je namelijk toch verkoeling door de watervallen en de natuur. Er mag pas vanaf juni gezwommen worden bij de watervallen, dit is omdat de stroming in het voorseizoen nog onvoorspelbaar kan zijn en dus gevaarlijk kan zijn.
Verder worden er ook fietstours door Split georganiseerd. Dit is handig om alvast in één keer de stad te verkennen. Dan weet je daarna een beetje de opbouw van de stad. Je kunt ook nog kanoën door de bergen. Voor de sportievelingen onder ons: dit is enorm leuk en mooi om te doen. Het is geen spannende rivier en je wordt goed begeleid. De natuur hier is erg mooi en je kan ook weer lekker al het eten van de vakantie eraf peddelen!

Split is een mooie stad om te ontdekken, waarbij je veel activiteiten kan doen en bezienswaardigheden kan bekijken. Maar toch kun je ook de rust opzoeken en lekker zonnen op je handdoekje. Het is niet duur, via Airbnb heb je voor gemiddeld 35,- per nacht een prima appartementje. Dus waar wacht je nog op? Inpakken maar! En zorg dat je niks vergeet mee te nemen op vakantie.