Stedentrips in Nederland: welke zijn de moeite waard?

Op stedentrip? Daarvoor hoef je echt niet helemaal naar Barcelona, Parijs of Londen te reizen. Nederland kent ontzettend veel interessante en bruisende steden die de moeite waard zijn. Op stedentrip in eigen land is dus een goed idee. Natuurlijk hebben we leuke hotels in Rotterdam en Amsterdam, maar er valt nog veel meer te ontdekken in ons kikkerlandje. Bekijk onze selectie voor leuke stedentrips in Nederland en laat je inspireren!

Terug in de tijd
Hanzestad Deventer is een stad die steeds populairder wordt. Dat is niet zo gek, want met een historisch centrum, interessante bezienswaardigheden, tal van leuke eettentjes en unieke winkels, behoort deze stad tot een van de leukste van ons land. In de oude binnenstad kun je heerlijk dwalen door pittoreske straatjes en smalle steegjes; met name de Walstraat is een straat die u niet mag missen. Deze straat is een van de oudste van de stad en barst van de unieke antiek-, snoep- en woonwinkeltjes. Met lege handen naar huis gaan is er in Deventer niet bij! Tijd voor pauze? Strijk dan neer op een van de gezellige terrasjes op de Brink of aan de IJssel. Ook wandelen en fietsen kunt u hier goed, bijvoorbeeld door het Randerbos in Diepenveen, in de omgeving van Colmschate of langs de IJssel. Kom overnachten in Deventer en ontdek deze mooie, verrassend leuke stad aan de rivier.

Gezellig Grunn
Groningen heeft het allemaal; stille hofjes, een bruisend centrum en historische panden. Op culinair en cultureel vlak heb je hier niets te klagen. In het Groninger Museum kun je werk bewonderen van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers, maar ook het gebouw zelf is een waar kunstwerk. Het indrukwekkende postmodernistische gebouw, met zijn goudkleurige toren, zachtroze, gele en groene kleuren en het trapeziumvormige paviljoen, trekt meteen je aandacht. In het centrum vind je tal van unieke winkeltjes, koffietentjes, restaurants en natuurlijk de Martinitoren. De hoogste toren van de stad is te beklimmen voor een prachtig uitzicht. Op zoek naar rust? Midden in de bruisende stad, achter het Prinsenhof, vind je de Prinsentuin. Deze mooie renaissancetuin bestaat uit een rozentuin, een kruidentuin en een gedeelte met berceaus. Drink een kop thee in de theeschenkerij en kom weer helemaal tot rust.

Proef de historie
Amersfoort is mooi! Een stad met gezellige pleinen, smalle steegjes, prachtige grachten én een historisch stadscentrum. Maak een wandeling langs de middeleeuwse muurhuizen en leer alles over de geschiedenis van de stad in Museum Flehite, dat tevens is gevestigd in drie laatmiddeleeuwse muurhuizen. Maak een rondvaart door de grachten, ontdek de verstopte winkeltjes in de historische, smalle straatjes en beklim de Onze Lieve Vrouwetoren voor een fantastisch uitzicht over de stad. Een andere bezienswaardigheid die je echt niet mag missen is de middeleeuwse Koppelpoort; hét visitekaartje van de stad. Deze sprookjesachtige stadspoort uit 1400 is een unieke combinatie van een landpoort en een waterpoort. Even de stad uit? Een kwartiertje rijden en je bent bij DierenPark Amersfoort, op een prachtige locatie midden in het bos.

Waan je in het buitenland
Tijdens een stedentrip naar Valkenburg, het bijzondere mergelstadje in Zuid-Limburg, heeft u het gevoel dat u in het buitenland bent. Wie heeft Spanje, Griekenland of Italië nodig, als we ons eigen stukje buitenland hebben? Verscholen tussen de mosgroene heuvels, schuilt het stadje Valkenburg. Breng een bezoekje aan de indrukwekkende Kasteelruïne die hoog boven de stad uittorent, trotseer de Cauberg en geniet van ondergrondse activiteiten in de mergelgrotten. Bijzondere vergezichten, prachtige hellingbossen en holle wegen bepalen het decor van je fiets- of wandeltocht door de omgeving. Niet voor niets is Valkenburg aan de Geul uitgeroepen tot dé wandelgemeente van Nederland! Culinair genieten doe je hier ook zeker, de Limburgers hebben bourgondisch genieten immers uitgevonden. Natuurlijk proef je tijdens je stedentrip ook een stukje echte Limburgse vlaai! Nergens anders zijn ze zo lekker.