Wat mag je meenemen in je handbagage?

Ga je een weekendje Rome en wil je alleen handbagage meenemen? Dit is natuurlijk ideaal en bovendien scheelt het weer een hoop geld. De meeste vliegtuigmaatschappijen vragen een hoop geld voor ruimbagage. En bovendien heb je voor een stedentrip niet veel nodig. Maar je dient wel rekening te houden met de strenge handbagageregels. Welke items mogen wel mee en welke niet? In deze blog lees je over de belangrijkste regels en geven we je de nodige tips.

Welke toiletspullen neem je mee?
Helaas kan je niet de complete inhoud van je toilettas meenemen, zoals je nieuwe fles Australian Gold zonnebrancrème. Ten eerste past dat niet in je handbagage koffer en ten tweede zitten er vast en zeker verboden items tussen. Te denken valt aan een nagelschaartje, scherpe nagelvijl, puntkam of scheermes. Met dit soort items zou je eventueel iemand kunnen verwonden. Uit veiligheidsoverwegingen mogen ze dus absoluut niet in je handbagage zitten. Een nagelknipper of wegwerpscheermesje is dan wel weer toegestaan. Een kleine deodorant mag je wel meenemen, maar dan wel eentje die een inhoud heeft van maximaal 100 ml.

Welke vloeistoffen en hoeveel dan?
Shampoo en een douchefris zijn enkele voorbeelden die je gewoon in je handbagage mag meenemen. Maar let op het is alleen toegestaan om het in kleine hoeveelheden mee te nemen. In totaal mag iedere passagier 1 liter aan vloeistoffen meenemen. Deze 1 liter moet wel verspreid worden over meerdere verpakkingen of flesjes van maximaal 100 ml. Ook speciale vloeistof zoals lenzenvloeistof of oogdruppels voor droge ogen zijn geen probleem. Zorg er wel voor dat je alle vloeistoffen die je meeneemt in een doorzichtige plastic tas verpakt die je ook kunt hersluiten.

Welke make-up mag mee?
De vloeistof en gel regels zijn streng. Het is daardoor lastig om te bepalen wat je wel of niet mee mag nemen. Het is daardoor best lastig om te bepalen welke make-up je wel of niet mag meenemen. Een simpele basis make up set meenemen is toegestaan. Te denken valt bijvoorbeeld aan eyeliner, lipgloss en mascara. Het gaat hierbij om kleine verpakkingen en deze dien je ook de doorzichtige plastic zak te stoppen. Wil je bodylotion of andere flacons meenemen? Hou dan rekening met dat het maximaal 100 ml mag zijn. Eventueel kun je reisflacons kopen waarin je shampoo, douchefris etc. kunt overgieten.

Iets meegenomen wat niet mag?
Je bent ondertussen ingecheckt en de paspoortcontrole al voorbij. En opeens bedenk je je dat je nog een product in je handbagage hebt zitten die eigenlijk helemaal niet mee mag. Dit kan een dure fles parfum zijn of een luxe scheerapparaat. Raak niet meteen in paniek dat je het product kwijt zal raken. Om te voorkomen dat de douane het in beslag neemt kun je het product laten opsturen naar je vakantieadres of thuisadres. Opsturen is natuurlijk wel op eigen kosten, maar dan ben je het in ieder geval niet voorgoed kwijt.